G r u n d e j e r f o r e n i n g e n 1 2 6
Vedtaget på generalforsamling den 06.07.2024, og ekstraordinær generalforsamling den 27.07. 2024.
VEDTÆGTER
Grundejerforeningen 126
- Navn og adresse
1.1 Foreningens navn er ”GRUNDEJERFORENINGEN 126”.
1.2 Foreningens adresse er formandens bopæl.
- Område
Grundejerforeningens geografiske område udgør de områder, der er reguleret i Hjørring Kommunes (tidligere Hirtshals Kommune) lokalplaner nr. 610.6 og nr. 610.1 (herefter lokalplanerne)
- Formål
Grundejerforeningens formål er:
3.1 at varetage medlemmernes fælles interesser som grundejere, herunder at repræsentere foreningens medlemmer over for offentlige myndigheder, forsyningsvirksomheder og andre grundejerforeninger i fælles spørgsmål
3.2 at påse og sikre overholdelse af de forpligtelser, der påhviler de enkelte grundejere i medfør af foreningens vedtægter og ordensreglement samt tinglyste servitutter og deklarationer m.v. I tilfælde af uoverensstemmelser forsøger grundejerforeningen at finde en løsning, inden en sag evt. sendes videre til myndigheder mm. Grundejerforeningen er ikke en del af evt. nabokonflikter.
3.3.at føre tilsyn med og i fornødent omfang sørge for renholdelse m.v. af fællesarealer,
3.4 at føre tilsyn med og forestå drift, vedligeholdelse og fornyelse af de køreveje og badestier, der ejes af medlemmerne eller grundejerforeningen og er fælles for medlemmerne. Den enkelte grundejer har dog i henhold til lokalplanerne pligt til at bekoste retablering af vejene, hvis disse har lidt overlast i forbindelse med færdsel til den enkelte ejendom, for eksempel færdsel i forbindelse med byggeri. I det omfang grundejer ikke selv står for retableringen af vejen, skal grundejerforeningen forestå sådanne retableringer for den pågældende grundejers regning.
3.5 at varetage de opgaver, som i henhold til lovgivningen eller forholdets natur henlægges til grundejerforeningen.
- Fysiske forhold i grundejerforeningens område
De fysiske forhold i grundejerforeningens område er reguleret i lokalplanerne samt i den for området relevante lovgivning, herunder lov om private fællesveje, der blandt andet regulerer forhold omkring vedligeholdelse og retablering af private veje.
- Medlemmer
5.1 Enhver ejer af en ejendom beliggende inden for Grundejerforeningens område har ret og pligt til at være medlem af Grundejerforeningen.
5.2 Ejes en ejendom af flere i forening, kan ejerne kun benytte deres medlemsrettigheder under ét og vil i alle relationer i forehold til Grundejerforeningen blive betragtet som ét medlem.
5.3 Ved ejerskifte indtræder den nye ejers medlemskab fra den aftalte overtagelsesdag fra hvilket tidspunkt den nye ejer indtræder i sælgerens rettigheder og forpligtelser over for Grundejerforeningen.
Den nye ejer hæfter for alle ejendommens forpligtelser over for Grundejerforeningen, herunder eventuelle restancer uanset stiftelsestidspunkt.
5.4 Når et medlem afhænder sin ejendom, har vedkommende pligt til at underrette foreningens formand om den nye ejers navn, bopæl og emailadresse.
5.5 Medlemmerne, herunder udtrådte medlemmer, kan ikke gøre krav på udbetaling af nogen andel af foreningens formue.
5.6 Forud for iværksættelse af nybyggeri på ejendomme inden for foreningens område skal der gives meddelelse herom til grundejerforeningens formand.
- Medlemsforpligtelser
Medlemmer af grundejerforeningen er forpligtet til at overholde disse vedtægter og det i medfør heraf fastsatte ordensreglement, lokalplanerne for området samt den for området relevante lovgivning og må ikke træffe foranstaltninger, der er i strid hermed. Et medlems adfærd må ikke påføre andre medlemmer væsentlige gener, herunder gener af miljømæssig art.
Det påhviler medlemmerne at efterkomme de pålæg, som grundejerforeningens bestyrelse måtte meddele i henhold til vedtægterne eller foreningens ordensreglement.
- Kontingent
7.1 Det årlige kontingent fastsættes af generalforsamlingen efter indstilling fra bestyrelsen og opkræves via de kommunale ejendomsbidrag for de enkelte ejendomme.
7.2 Kontingentindbetalingerne anvendes dels til dækning af foreningens udgifter til vedligeholdelse og reparation af veje, stier og skiltning og foreningens løbende drift og administration, dels til en rimelig konsolidering af formuen.
7.3 I tilfælde af restance med kontingentbetaling ud over én måned kan foreningen lade det skyldige beløb inddrive ved retslig incasso.
- Bestyrelsen
8.1 Til at varetage foreningens formål, opgaver og interesser i overensstemmelse med nærværende vedtægter vælges blandt medlemmerne på den årlige generalforsamling en bestyrelse på 5 medlemmer, så vidt muligt således at foreningens geografiske område er bredt repræsenteret. Desuden vælges en 1. og 2. suppleant.
8.2 Valg af bestyrelse og suppleanter gælder for 2 år ad gangen, skiftevis 2 og 3 medlemmer og 1 suppleant hvert år. Genvalg kan finde sted.
8.3 Når et bestyrelsesmedlem ikke længere er medlem af Grundejerforeningen udtræder dette medlem af bestyrelsen. 1. suppleanten indtræder og fungerer i det udtrådte bestyrelsesmedlems resterende valgperiode.
8.4 Bestyrelsen vælger af sin midte formand, kasserer og sekretær. Bestyrelsen oppebærer ikke løn. Til et eller flere af bestyrelsens medlemmer kan der ydes et årligt vederlag som godtgørelse for udgifter ved rejser o.l. Vederlagets størrelse fastsættes af generalforsamlingen.
8.5 I det omfang, det er påkrævet, kan bestyrelsen ansætte lønnet regnskabsmæssig medhjælp. Medhjælpen kan være medlem af bestyrelsen.
8.6 Foreningen tegnes af formanden eller kassereren, begge sammen med et andet medlem af bestyrelsen. Bestyrelsen kan meddele prokura. Ved underskrivelse af pantebreve, gældsdokumenter samt ved erhvervelse og afhændelse af fast ejendom kan foreningen dog kun tegnes af den samlede bestyrelse.
8.7 Foreningens korrespondance skal opbevares i foreningens arkiv. Formanden er den korresponderende.
8.8 Bestyrelsesmøder afholdes, når formanden finder det nødvendigt, eller efter begæring af 3 bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelsens forhandlinger indføres i et referat, som arkiveres på bestyrelsens side på foreningens hjemmeside. Ved afstemning gælder simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er et forslag forkastet. Et bestyrelsesmedlem, der ikke er enig i en af bestyrelsen truffet beslutning, har ret til at få sin mening indført i protokollen.
8.9 Bestyrelsens kommunikation med grundejerne kan ske ved email eller andet almindeligt anerkendt elektronisk medie. Grundejerne er ansvarlige for, at bestyrelsen til enhver tid har oplysning om grundejerens aktuelle elektroniske / email adresse.
8.10 Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.
- Regnskab og revision
9.1 Foreningens regnskab føres efter bestyrelsens anvisning og skal give et retvisende billede af årets resultat samt den økonomiske stilling for foreningen på årsafslutningsdagen.
9.2 Foreningens regnskabsår er kalenderåret.
9.3 Foreningens midler indsættes i bank, sparekasse eller på girokonto i foreningens navn. Formand eller kasserer har adgang til at betale foreningens regninger, når begge har anvist regningen.
9.4 Alle bilag skal være påtegnet af både formand og kasserer, inden regnskabet afleveres til den årlige revision.
9.5 På den årlige generalforsamling vælges en revisor og en revisorsuppleant blandt foreningens medlemmer.
9.6 Årsregnskabet skal revideres af den generalforsamlingsvalgte revisor. Kassereren indsender årsregnskabet med bilag til revision inden 1. maj og afventer regnskabsmaterialet retur fra revisor med revisionsbemærkninger til bestyrelsen senest 1. juni.
9.7 Årsregnskabet underskrives af bestyrelsen og forsynes med påtegning af revisor. Årsregnskabet offentliggøres på foreningens hjemmeside samtidig med indkaldelsen til generalforsamlingen.
9.8 Revisoren har til enhver tid adgang til foreningens referater, korrespondance og arkiv og kan afkræve ethvert bestyrelsesmedlem skriftlige og mundtlige oplysninger vedrørende årsregnskabet.
- Generalforsamling
10.1 Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed.
10.2 Ordinær generalforsamling afholdes én gang om året i tiden 1. juli-1. september i Hjørring kommune. Indkaldelsen sker med mindst 14 dages varsel via mail og via foreningens hjemmeside.
10.3 Indkaldelsen skal indeholde dagsorden for generalforsamlingen, det reviderede årsregnskab samt budget for det kommende år. Generalforsamlingen er beslutningsdygtig uanset de fremmødtes antal; se dog pkt.12.
10.4 Generalforsamlingen ledes af en af generalforsamlingen valgt dirigent, der afgør alle spørgsmål vedrørende generalforsamlingens afholdelse.
10.5 Afgørelser træffes ved simpelt flertal, medmindre andet særligt er bestemt i lovgivningen eller vedtægterne. Skriftlig afstemning benyttes, når mindst én af de tilstedeværende stemmeberettigede forlanger det. Blanke stemmer medtælles ikke ved opgørelse af simpelt flertal.
10.6 Ved afstemning har hver af de ejendomme, der er omfattet af grundejerforeningens område, én stemme, jf. pkt. 5.
10.7 Når den valgte dirigent, har konstateret, at der ikke rejses krav om skriftlig afstemning vedrørende et punkt på dagsordenen, kan der foretages afstemning ved håndsoprækning. Senere krav om skriftlig afstemning vedrørende det pågældende punkt skal afvises. Gyldigheden af den afstemning, der har fundet sted ved håndsoprækning, kan ikke anfægtes.
10.8 Stemmeret kan udøves ved personligt møde af det pågældende medlem eller ved skriftlig fuldmagt. Fuldmagten skal angive, hvilken generalforsamling fuldmagten vedrører.
10.9 Dagsordenen til den ordinære generalforsamling skal indeholde følgende punkter:
- Valg af dirigent
- Formandens beretning for det forløbne år
- Gennemgang og godkendelse af revideret årsrapport
- Budget for det kommende år
- Fastsættelse af eventuelt vederlag til bestyrelsen
- Fastsættelse af kontingent for kommende år (jf. kapitel 5, stk. 4)
- Redegørelse for det fremtidige arbejde
- Indkomne forslag
- Valg af medlemmer til bestyrelsen samt 1 suppleant
- Valg af revisor og suppleant
- Eventuelt
10.10. Forslag fra medlemmerne skal fremsættes skriftligt og være formanden i hænde senest 1. juni forud for generalforsamlingsdatoen.
10.11 Ekstraordinær generalforsamling skal indkaldes, når bestyrelsen finder det påkrævet, eller når ¼ af de stemmeberettigede over for bestyrelsen skriftligt anmoder om det med angivelse af de emner, der ønskes behandlet. Når en sådan anmodning er modtaget, skal ekstraordinær generalforsamling afholdes senest 6 uger efter. Indkaldelsen sker med mindst 14 dages varsel via mail og via foreningens hjemmeside.
10.12 Indkaldelsen skal indeholde dagsordenen for den ekstraordinære generalforsamling.
10.13 En generalforsamling kan ikke vedtage solidarisk hæftelse for medlemmer.
10.14 Bestyrelsen udarbejder et referat af det på generalforsamlingen passerede. Referatet underskrives af generalforsamlingens dirigent. Referatet sendes pr. email til medlemmerne samt offentliggøres på foreningens hjemmeside.
10.15 Digital generalforsamling.
Bestyrelsen kan i særlige situationer beslutte, at medlemmerne, som supplement til fysisk fremmøde på generalforsamlingen, kan deltage digitalt i denne, herunder stemme digitalt (delvis digital generalforsamling). En eventuel mulighed for digital deltagelse oplyses i indkaldelsen til generalforsamlingen.
I force majeure situationer kan bestyrelsen beslutte at generalforsamlingen alene afholdes digitalt (fuldstændig digital generalforsamling).
Bestyrelsen fastlægger de nærmere rammer for afholdelse af digitale generalforsamlinger, herunder krav til de digitale systemer, der anvendes, tilmelding til digital deltagelse og fremgangsmåden ved digital deltagelse.
Bestyrelsen skal drage omsorg for at den digitale deltagelse i generalforsamlingen sker på betryggende måde, herunder at vedtægternes krav til afholdelse af generalforsamling opfyldes. Det anvendte system skal på pålidelig måde kunne fastslå, hvilke medlemmer, der deltager, hvilken stemmeret de repræsenterer samt kunne håndtere afstemninger.
Medlemmerne er selv ansvarlige for, at de har det nødvendige digitale udstyr, som giver adgang til at deltage i den digitale generalforsamling.
- Ordensreglement
Generalforsamlingen fastsætter et ordensreglement, som medlemmerne har pligt til at overholde.
- Vedtægtsændringer
12.1 Ændring af vedtægterne sker på en ordinær generalforsamling. Vedtagelse af forslag om vedtægtsændringer kræver at mindst halvdelen af foreningens stemmeberettigede medlemmer er repræsenteret og at 2/3 af de repræsenterede stemmeberettigede tiltræder forslaget.
12.2 Hvis halvdelen af de stemmeberettigede ikke er repræsenteret, men forslaget vedtages med 2/3 af de repræsenterede stemmer, kan bestyrelsen – inden 1 måned – forelægge forslaget for en ekstraordinær generalforsamling. Uanset det repræsenterede antal stemmeberettigede kan den ekstraordinære generalforsamling med simpelt flertal vedtage forslaget.
- Hæftelse
Grundejerforeningen hæfter alene med sin formue for foreningens forpligtelser. Medlemmerne hæfter kun for foreningens forpligtelser med det indbetalte kontingent. Ved aftaler indgået af grundejerforeningen forpligtes / berettiges alene grundejerforeningen.
- Opløsning
14.1 Foreningen kan opløses, når
- ¾ af alle foreningens stemmeberettigede og de, der er påtaleberettigede i forhold til foreningen, herunder Hjørring kommune, tiltræder det,
- alle de forpligtelser, der hviler på de grunde, der administreres af foreningen, er berigtigede (opfyldt), og
- der ved tinglyst deklaration på grundene er sikret opfyldelse af foreningens øvrige forpligtelser, medmindre disse forpligtelser er overtaget af det offentlige.
14.2 Ved beslutning om opløsning træffes samtidig bestemmelse om anvendelse af foreningens formue ved opløsningen. Foreningens formue kan ikke udbetales til foreningens medlemmer.
14.3 Stk. 1 og 2 gælder tilsvarende ved foreningens ophør i forbindelse med en eventuel sammenlægning af foreningen med én eller flere bestående grundejerforeninger for tilgrænsende områder.
Ovennævnte vedtægter er vedtaget på ordinær generalforsamling den 6. juli 2024 / ekstraordinær generalforsamling den 27. juli 2024.